شیما گودرزی، دانشجوی دانشگاه سراسری مراغه که به همراه همکلاسیاش مبینا نیستانی، ایدهای در زمینه محیط زیست دارند، در گفتوگو با روابط عمومی رینوتکس 2023 گفت: میخواهیم کمکی به تجزیه ماده پلی اتیلن پتالات که در بطریهای آب معدنی وجود دارد، کنیم.
وی افزود: وقتی این بطریها در زمین دفن میشوند، شیرابههای آنها وارد آبهای زیرزمینی شده و مشکل ایجاد میکنند. بعد از مدتی هم این ماده وارد اقيانوس شده و پس از چندین سال، پلاستیک تبدیل به میکروپلاستیک و قطعاتی در حد میلیمتر میشود و آبزیان نیز آن را با غذای خود اشتباه میگیرند و میبلعند.
این ایده پرداز افزود: این ماهیها که به صورت تن به مصرف ما میرسند، باعث ایجاد بیماری سرطان در انسان میشوند.
وی در خصوص راهکار کشورهای دیگر برای این موضوع، تشریح کرد: کانادا کل میکروپلاستیکها را از داخل اقیانوس جمع آوری میکند. در شهر ساکای ژاپن هم از محل دفن زبالهها یکسری باکتریها را پیدا کردهاند که توانایی تجزیه این ماده یعنی آنزیم پتاز را دارند.
وی ادامه داد: ایده ما این است که با مهندسی ژنتیک بتوانیم از آنزیمهای پتاز که برای تجزیه ماده درون بطری موجود است، آنزیمی تولید کنیم که قدرت هضمی با گستره وسیعی از پلاستیکها را دارد.
گودرزی گفت: ایده ما اجرایی شده توسط کشورهای دیگر بوده ولی تاکنون در ایران انجام نگرفته است.
وی افزود: درخواست ما یک آزمایشگاه ژنتیک مجهز برای مهندسی است تا بتوانیم با کمک استاد راهنمای خودمان، باکتری را غنی سازی کرده و با پی سی آر، ژن هدف را تکثیر کنیم.